RENDEZŐK


Ali Abbasi

Az iráni származású rendező-forgatókönyvíró 1981-ben született. Teheráni tanulmányait félbehagyva 2002-ben költözött Svédországba. Eleinte építésznek készült, majd 2007-ben beiratkozott a dán filmművészeti egyetem rendezői szakára, ahol 2011-ben szerzett diplomát. A filmkészítés mellett novellákat is publikál. A Shelley az első nagyjátékfilmje.

Catherine Bainbridge

Catherine Bambridge számtalan dokumentumfilm, filmdráma, vígjáték és interaktív médiaprojekt alkotója. Az amerikai őslakosokkal kapcsolatos hollywoodi sztereotípiákat feltérképező dokumentumfilmjét, a Reel Injunt Peabody-díjjal jutalmazták. A Rumble című dokumentumfilm bemutatja a zenével, történelemmel és politikával kapcsolatos komplex kutatásait.

Jonathan Cenzual Burley

Jonathan 1980-ban született a spanyolországi Salamancában, majd 1996-ban az Egyesült Királyságba költözött. Eleinte videoklipek és koncertek videoinstallációinak rendezésével foglalkozott. 2009-ben megrendezte első nagyjátékfilmjét, a The Soul of Fliest. Annak ellenére, hogy a film gyakorlatilag költségvetés nélkül készült, a rangos Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatták be, majd további fesztiválokon is sikerrel vetítették. Jonathan jelenleg egy fotóművészeti albumon dolgozik, ezzel egy időben az első angol nyelvű nagyjátékfilmjét készíti elő.

Brady Corbet

A 27 éves Brady Corbet sikeres színészi pályafutása mellett fordult a filmkészítés felé. 2009-ben mutatkozott be rendezőként és forgatókönyvíróként a Protect You + Me című rövidfilmmel a Sundance fesztiválon, ahol kategóriájában a zsűri különdíját is elnyerte. Szerepelt és vágóként is közreműködött a Two Gates of Sleep című filmben, amelyet a cannes-i Rendezők Kéthete programban vetítettek. Antonio Campos Simon Killer (Az igazi Simon) című, szintén a Sundance-en bemutatott filmjének címszerepét alakította, illetve a forgatókönyvet is közösen írta a rendezővel. Brady jelenleg New Yorkban és Párizsban él és alkot.  

Terence Davies

A brit rendező-forgatókönyvíró 1945-ben született Liverpoolban. Legismertebb filmjei az Örvény (2011), Az öröm háza (2000) és a Távoli hangok, csendélet (1988). A világ legrangosabb fesztiváljainak (San Sebastian, Taormina, Valladolid, Locarno, Cannes, Berlin) versenyprogramjában mutatják be alkotásait, számtalan nemzetközi díj nyertese. 

Julia Ducournau

A francia rendező és forgatókönyvíró a párizsi La Fémis filmművészeti akadémián tanult forgatókönyvírást. Első rövidfilmjét, a Juniort a 2011-es cannes-i filmfesztiválon vetítették, ahol a Petit Rail d’Or díjat is elnyerte. A Nyers az első nagyjátékfilmje. A horrorfilm a cannes-i Rendezők Kéthete szekcióban mutatkozott be, itt FIPRESCI-díjat kapott, majd további rangos fesztiválokon (Toronto, Palm Springs, London) nyert díjakat. 

Petra Epperlein, Michael Tucker

A filmrendező-házaspár, Petra Epperlein és Michael Tucker, azaz „Pepper & Bones” Berlinben és New Yorkban él és alkot. Epperlein az egykori NDK-ban született, Tucker Hawaiiról származik. 1994-ben ismerkedtek meg New Yorkban, és azonnal közös munkába kezdtek. The Last Cowboy című díjnyertes alkotásuk az egyik legkorábbi digitális film. A 2000-es években az iraki háború témáiról forgattak több dokumentumfilmet is: a Gunner Palace Torontóban és Telluride-ban mutatkozott be 2004-ben, a The Prisoner or: How I Planned to Kill Tony Blair című filmjüknek is Torontóban volt a premierje, és később Independent Spirit díjra is jelölték. Az alkotópáros filmjeit világszerte vetítik rangos fesztiválokon.

Ole Giæver

Az Erkélyemről a világ Ole Giæver harmadik nagyjátékfilmje. Előző egész estés alkotásaihoz hasonlóan ennek a filmnek is a Berlinale Panorama elnevezésű párhuzamos szekciójában volt a nemzetközi premierje. A Magam ura című filmet, amelyben a rendező alakítja a főszerepet, 2014-ben Europa Cinemas Label díjjal tüntették ki ugyanitt. 2015-ben kezdődő forgatása óta Ole és családja az Erkélyemről a világ című filmben él. 

Rodrigo Grande

A számos díjjal kitüntetett rendező-forgatókönyvíró 1974-ben született Argentínában. Nagy sikerű rövidfilmjei és televíziós munkái után 2001-ben rendezte meg első nagyjátékfilmjét, a Rosarigasinost. Az alagút végén a harmadik egész estés filmje. 

Guðmundur Arnar Guðmundsson

Guðmundur Arnar Guðmundsson Izlandon született 1982-ben. Az Izlandi Művészeti Akadémián diplomázott, majd Dániában tanult forgatókönyvírást. Rövidfilmjeit fesztiválok százain vetítették, és több mint ötven díjjal tüntették ki, például a cannes-i filmfesztivál elismerő oklevelével a Hvalfjörður (Whale Valley) című filmért 2013-ban, amelyet az Európai Filmdíjra való jelölés követett. A Nehéz szívvel az első nagyjátékfilmje. 

Babak Jalali

Babak Jalali 1978-ban született Észak-Iránban. 1986 óta Angliában él, a Londoni Filmfőiskolán diplomázott filmrendezői szakon. Heydar, an Afghan in Tehran című rövidfilmjét több mint hatvan fesztiválon vetítették, és BAFTA-jelölést is kapott. Babak 2006–2007-ben részt vett a cannes-i filmfesztivál által szervezett  Residence programban, itt fejlesztette első nagyjátékfilmjét, a Frontier Bluest. A film a locarnói fesztivál versenyprogramjában mutatkozott be 2009-ben, majd további harminc fesztiválon szerepelt, San Franciscóban FIPRESCI-díjat is kapott.  A Metallica Perzsiában című nagyjátékfilmjének Rotterdamban volt a premierje. Jelenleg harmadik egész estés filmjén, a Land című alkotáson dolgozik.

Jim Jarmusch

Jim Jarmusch számtalan díjnyertes és kultikus film alkotója, a kortárs filmművészet meghatározó alakja. Az ohiói Akronban született, jelenleg New Yorkban él és alkot. A Columbia Egyetemen hallgatott irodalmat, később a Tisch Művészeti Akadémia intézményében járt filmrendező szakra. Itt rendezte meg első filmjét, a Permanens vakációt 1980-ban. Wim Wenders asszisztense volt, aki színészként is alkalmazta filmjeiben. Mozifilmjei mellett forgatott videoklipeket is, többek között a Talking Headsnek, Tom Waitsnek és Neil Youngnak. Számára a zene „a legmagasabb és legszebb formája a kifejezésnek. Zene nélkül az élet értelmetlen.”

Amanda Kernell

Amanda 1986-ban született svéd anyától és számi apától Észak-Svédországban. Jelenleg Koppenhágában él. A filmkészítés mellett filmelméletet és rendezést tanít. Stoerre Vaerie (Northern Great Mountain) című rövidfilmjét, amely a Számi vér című nagyjátékfilm előhangjának tekinthető, a Sundance-en mutatták be 2015-ben. A Számi vér premierje 2016-ban volt a velencei filmfesztiválon volt, ahol elnyerte az Europa Cinemas Label díjat, és a filmkritikusok által a legjobb fiatal rendezőnek ítélt FEDEORA díjat. A filmet a torontói filmfesztivál programjába is beválogatták. 

Kim Dzsiun

Korea egyik legismertebb és legjelentősebb rendezője. Újító és kísérletező kezdeményezései hamar világhírnevet szereztek számára. Első nagyjátékfilmjében, A csendes családban a horror és a vígjáték elemei keverednek, Két nővér című alkotását máig az egyik legfontosabb koreai horrorfilmként emlegetik, Keserédes élet című kegyetlen és mesteri noirjára pedig Cannes-ban is felfigyeltek. A jó, a rossz és a furcsa egyszerre népszerű kasszasiker és a koreai filmművészet egyedülállóan különleges darabja, míg az Arnold Schwarzenegger közreműködésével készült Erőnek erejével című filmje azt bizonyítja, hogy a sokoldalú rendező Hollywoodban is megállja a helyét. 

Andrej Koncsalovszkij

Andrej Koncsalovszkij Moszkvában született. Fiatal korában zongoristának készült, de hamar a filmművészet felé fordult. Mestere Mihail Romm volt. Színház- és filmrendezőként egyaránt jelentős a munkássága. Hosszú filmográfiája olyan műveket ölel fel, mint a sokak által a valaha készült legjobb orosz filmnek tartott Ványa bácsi; az orosz–francia koprodukció, az orosz–csecsen határon álló elmegyógyintézetről szóló Őrültek háza; valamint az angol nyelvű Mária szerelmei, az Egyszemélyes duett, illetve a Szökevényvonat, amely három Oscar-jelölést kapott. Odüsszeia című tévésorozatáért a legjobb rendezőnek járó Emmy-díjat nyerte.

Kadri Kõusaar

Kadri Kõusaar 1980-ban született Észtországban. Már 13 évesen publikált írásokat és képregényeket. Az egyetemen spanyol nyelvet és irodalmat hallgatott. Számos irodalmi, filmes és zenei témájú tanulmány szerzője, és három regényt is megjelentetett. Rádiós DJ-ként és televíziós műsorvezetőként is dolgozott. Első nagyjátékfilmje, a Magnus (2007) az első észt film, amelyet a cannes-i filmfesztiválon vetítettek. Ezt követően fesztiválok tucatjain szerepelt sikerrel, többek között Rotterdamban, Busanban és Seattle-ben. Második egész estés filmje, A megváltás nevében (2013) a Karlovy Vary-i filmfesztivál East of the West programjában mutatkozott be.

Johnny Ma

A fiatal kínai–kanadai rendező Ma Nan néven született Sanghajban, és tízévesen költözött Torontóba. A Columbia Egyetemen tanult forgatókönyvírást és filmrendezést, rövidfilmjeit a torontói és a dallasi filmfesztiválokon, valamint Aspenben és számos más nemzetközi fesztiválon is vetítették és díjazták. Jelölték a kanadai filmakadémia díjára is. Johnny jelenleg második nagyjátékfilmjén dolgozik, ez szintén Kínában fog játszódni. 

Alfonso Maiorana

Alfonso Maiorana a RUMBLE c. dokumentumfilm társrendezője és operatőre. A montréali operatőr egyedi stílusát már hollywoodi és független filmekben, tévéfilmekben és sorozatokban is megcsillantotta. Többet között részt vett a The Big World rendezésében is, amit a montréali filmfesztiválon mutattak be. A RUMBLE-ben alkalmazott történetvezetést és képi nyelvet áthatja a zenetörténet iránt érzett szenvedélyes szeretete és a legendás filmművészektől (többek között Jarmusch-tól, Truffaut-tól és Coppolától) kapott inspiráció.

Ewan McGregor

Ewan McGregor 1971-ben született Skóciában. 16 évesen hagyta ott a középiskolát, hogy csatlakozzon egy helyi színtársulathoz. Később a londoni Guildhall Művészeti Akadémián tanult színészetet. Első jelentős szerepe a Sekély sírhant című Danny Boyle-filmben volt 1994-ben, ezt a Párnakönyv (1996) és a Trainspotting (1996) követte. Utóbbi hozta meg számára a széles körű nemzetközi elismerést. Ő napjaink egyik legelismertebb és legfoglalkoztatottabb színésze. Az Amerikai pasztorál a nagyjátékfilmes rendezői bemutatkozása.

Mike Mills

Mike Mills 1966-ban született a kaliforniai Berkeley-ben. A Cooper Union akadémián diplomázott 1989-ben. Filmkészítő, grafikus és képzőművész, számos videoklip, reklámfilm, dokumentumfilm és rövidfilm rendezője. Első nagyjátékfilmjét, a Walter Kim regénye alapján 2005-ben készített Ujj-függőt a Sundance-en, Berlinben és az edinburghi fesztiválon is díjazták. Legutóbbi alkotását, a 20. századi nők című filmet több mint harminc nemzetközi díjra, köztük Golden Globe-ra és Oscarra is jelölték.

Na Hongdzsin

Na Hong Jin már első nagyjátékfilmjével, Az üldözővel nemzetközi elismerést szerzett. Ezt A Sárga-tenger című alkotásának sikere követte. Mindkét film a cannes-i filmfesztivál hivatalos válogatásában mutatkozott be, később többtucatnyi filmfesztiválon vetítették és díjazták őket. A rendező összetéveszthetetlenül egyéni vizuális stílusával és bátor újításaival napjainkra a „koreai noir” stílus egyik legfontosabb képviselőjévé vált.

Jeff Nichols

Jeff Nichols filmrendező és forgatókönyvíró 1978. december 7-én született az USA Arkansas államában. Az Észak-karolinai Művészeti Akadémián tanult filmrendezést. Több mint húsz nemzetközi díj nyertese. Éjféli látomás című sci-fi–thrillerét a berlini filmfesztiválon, Loving című életrajzi drámáját pedig Cannes-ban mutatták be. 

Jon Nguyen, Rick Barnes, Olivia Neergaard-Holm

Nguyen munkássága szorosan kötődik David Lynch alakjához. Producere a Lynch (one), Lynch 2 és a David Lynch: Az én művészetem című filmeket magába ölelő trilógiának, valamint a David Lynch közreműködésével készült Interview Project Germany című műsor készítésénél is tevékenykedett. 

Neergaard-Holm a Dán Nemzeti Filmművészeti Egyetemen diplomázott 2013-ban. Dán és nemzetközi filmekben, videoklipekben és reklámfilmekben működött közre vágóként, a Titanic filmfesztivál idei válogatásában vetített Shelley-t is ő vágta. Forgatókönyvíróként jegyzi a nagy nemzetközi sikereket arató Victoria című német filmet. 

Barnes filmrendező, a David Lynch: Az én művészetem című film az első munkája. 

Johannes Nyholm

Johannes Nyholm nemzetközi pályája rövidfilmjeinek sikerével indult, amelyek közül hármat is beválogattak a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű szekciójába. Las Palmas című rövidfilmjét a Sundance-en vetítették 2012-ben. Számos nemzetközi díj nyertese, a közösségi médiában is nagyszámú követője van. Az Óriás az első nagyjátékfilmje. A filmet nagy sikerrel vetítették a San Sebastian-i és torontói filmfesztiválon.

Homero Olivetto

A rendező és forgatókönyvíró São Paulóban született, és a New York-i filmakadémián tanult filmrendezést. Első rövidfilmjét, az Egonowhere-t a São Pauló-i filmfesztiválon díjazták. Reklámfilmjeivel is számos díjat nyert. Forgatókönyvíróként működött közre a Little Surf Girl című nagyjátékfilm készítésénél, amelyet Brazíliában több mint kétmillió néző látott. Ezért a filmjéért a legjobb forgatókönyv díját nyerte el a brazil filmdíj átadóján. A szent, a gonosz és a motoros az első nagyjátékfilm, amit rendezőként jegyez.

Tony Palmer

Tony Palmer óriási életműve több mint száz alkotást tartalmaz. Olyan előadókról forgatott filmeket, mint a Beatles, a Cream, Rory Gallagher, Jimi Hendrix vagy Frank Zappa (200 Motels). A klasszikus zene óriásainak (Walton, Britten, Stravinsky, Maria Callas, André Previn, Menuhin) is megrajzolta a filmes portréját. A dokumentumfilmek mellett játékfilmeket és tévésorozatokat is forgatott, többnyire szintén zenészekről vagy zeneszerzőkről. Wagnerről készült sorozatában alkotásában Richard Burton, Laurence Olivier and Vanessa Redgrave alakítja a főszerepeket, ez a Los Angeles Times kritikusa szerint minden idők egyik legcsodálatosabb filmje. Több mint 45 nemzetközi díjat nyert: köztük BAFTA, Emmy- és Grierson-díjakat. A New York-i filmes és televíziós fesztivál aranyérmét 14-szer kapta meg. 2014-ben rendkívüli módon a Glenn Gould-díjra is jelölték, amelyet hagyományosan zeneművészeknek ítélnek oda. Anglia legnyugatibb házában él Cornwallban. 

Mika Rättö

A rendező, író, színész és zenész Mika Rättö 1973-ban született. Két regénye jelent meg, jelenleg a harmadikon dolgozik. A Circle experimentális rockegyüttes frontembere, gyakran turnézik Európa- és Amerika-szerte. 2000-ben a finnországi Poriban megalapította a Moderni Kanuuna nevű művészeti csoportot, ennek azóta is ő a vezetője és kreatív hajtóereje. A csoport drámákat állít színre, illetve 2016 óta filmeket is készít: kizárólag saját forgatókönyveikkel dolgoznak, és minden projektjük egyfajta egyedi kísérlet.

 

Mikhail Red

A Fülöp-szigeteki Mikhail Red 1991-ben született. Apja a cannes-i Arany Pálmával díjazott rendező, Raymond Red. Mikhail 15 évesen írta és rendezte első rövidfilmjét, amellyel azonnal nemzetközi hírnevet szerzett. Már húszéves kora előtt számos fesztiválon (Hongkong, New York, Berlin, Szöul) megfordult rövidfilmjeivel. 21 évesen írta és rendezte első nagyjátékfilmjét, a Rekordert, amelyet a rangos tokiói filmfesztiválon mutattak be, majd hat nemzetközi díjjal tüntettek ki. Mikhail második egész estés filmje, a Végzetes lövés a tokiói filmfesztivál Ázsiai Jövő szekciójának fődíját nyerte.

 

Sarah Adina Smith

Sarah Coloradóban született, és a Columbia Egyetemen hallgatott filozófiát. Jelenleg Los Angelesben él és alkot. Első nagyjátékfilmje, a The Midnight Swim című pszichológiai dráma hat nemzetközi díjat nyert, köztük az Amerikai Filmintézet gálájának közönségdíját. A Mother’s Day, a Holidays című horrorantológia egyik része a Tribeca filmfesztivál éjféli szekcióját nyitotta meg 2016-ban, ezt követően pedig világszerte bemutatták. 

Laura Schroeder

A luxemburgi születésű Laura Schroeder a Sorbonne-on és Londonban tanult filmelméletet és filmkészítést. Első sikereit a Senteurs és a Double Saut című rövidfilmekkel aratta, amelyeket számos nemzetközi fesztiválon vetítettek. Új nagyjátékfilmje, a Gát forgatókönyvét a francia regényíróval, Marie Nimier-vel közösen jegyzi. A film világpremierje a berlini filmfesztivál Forum elnevezésű párhuzamos szekciójában volt 2017-ben. A filmkészítés mellett gyakran rendez különböző európai színpadokon is. 

Kirsten Tan

Kirsten Tan alkotásait többek között a rotterdami, torontói és busani filmfesztiválon vetítették. A CNN is a felhívta a figyelmet művészetére. Számos nemzetközi díjat nyert rövidfilmjeiért: a Szingapúri Nemzetközi Filmfesztiválon 2014-ben a Legjobb Délkelet-ázsiai Rövidfilm díját kapta a Dahdi, illetve 2007-ben a Legjobb Rendező díját a Fonzi című filmjéért. Első nagyjátékfilmjét, a Pop Aye-t a Berlinale Talents, a TorinoFilmLab és a Cannes Atelier program keretében készítette elő. A film premierje a 2017-es Sundance-en volt.

Török Ferenc

1971-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett film- és televíziórendező szakon. Filmjeit világszerte vetítették rangos fesztiválokon, számos díj nyertese. 2007 óta az Európai Filmakadémia tagja. 2005-ben Pro Cultura Urbis díjjal, 2008-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki. 

Yeşim Ustaoğlu

Yeşim Ustaoğlu rövidfilmes sikerei után 1994-ben rendezte meg első nagyjátékfilmjét. A filmet rangos nemzetközi filmfesztiválokon vetítették, többek között Moszkvában és Göteborgban. Következő nemzetközi sikere 1999-ben érkezett el az Utazás a napba című filmmel, amelyet a berlini filmfesztiválon is díjaztak. Harmadik filmje, a Felhőkre várva a Sundance-en mutatkozott be. A 2008-as Pandóra szelencéje a legjobb film díját nyerte San Sebastianban. Ezután további fesztiválokon is sikerrel szerepelt, majd világszerte moziforgalmazásban is bemutatták. A 2012-ben forgatott A pokol kapujában szintén számos fontos elismerésben részesült.

Ben Wheatley

A többszörösen díjazott brit rendező, Ben Wheatley többek között a Down Terrace, Halállista, Vérturisták, illetve Valahol Angliában című nagyjátékfilmek alkotója. Ezen kívül számos reklámfilmet, animációs rövidfilmet, internetes reklámot és tévésorozatot rendezett – köztük a Ki vagy, doki? egyes epizódjait. Az interneten is fellelhető munkásságának hatalmas követőtábora van. Történelmi thrillerjét, a Karlovy Vary-i filmfesztiválon a zsűri különdíjával kitüntetett Valahol Angliábant mindössze 12 nap alatt forgatta fekete-fehérben. Ez volt az első film, amelyet rendhagyó módon egyszerre kezdtek moziban, DVD-n, VOD-felületeken és a Freeview platformon is forgalmazni. 

Midi Z

Midi Z Burmában született 1982-ben. 16 éves korában költözött Tajvanra. Képzőművészetet és dizájnt tanult, majd a filmművészet keltette fel érdeklődését. Diplomafilmjét, a Paloma Blancát több nemzetközi fesztiválon is vetítették. Első nagyjátékfilmje, a Kujlaj ti zsen (Return to Burma) a busani és a rotterdami filmfesztivál versenyprogramjába is bekerült. 2014-ben Pingtu (Ice Poison) című filmje az edinburghi fesztiválon a legjobb nemzetközi film díját nyerte, ugyanebben az évben Tajvan ezt a filmet jelölte Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.


KeSzCsSzVa
27282930310102
03040506070809
10111213141516
17181920212223© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2018 Kapcsolat » powered by dotindot°