RENDEZŐK


Boross Martin

2007 és 2013 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi dramaturg szakának hallgatója volt. A Stereo Akt progresszív kortárs színházi csoport művészeti vezetője. 2016-ban rendezőként  és előadóként Junior Príma-díjat nyert.

Travis Beard

Travis Beard Ausztráliában született. Fotóújságírást tanult, és 12 éven át a világ minden táján megfordult fotóújságíróként. Később a videós újságírás felé fordult. Travis az Argus Productions alapítója, amely Afganisztánban és a régióban nyújt különféle médiaszolgáltatást. Első filmje, a 2017-ben készült „RocKabul” a Metal Hammer magazin Global Metal díját nyerte. 

Stephan Komandrev

Stephan a szófiai új bolgár egyetemen tanult filmrendezést. Számos filmes képzés és workshop résztvevője volt hazájában és külföldön is.

Dombrovszky Linda

Dombrovszky Linda a Színház-és Filmművészeti Egyetemen és a Római Filmakadémián tanult filmrendezést.  Dokumentumfilmjeit és rövidfilmjeit számos nemzetközi filmfesztiválon díjazták.

Vaishali Sinha

Vaishali Sinha volt a „Made in India” című egész estés dokumentumfilm társrendezője és egyik producere. A film az indiai béranyarendszer jelensége mögött megbújó személyes történeteket dolgozta fel. A Hot Docs filmfesztiválon mutatták be, több díjat nyert, és 2012-ben a PBS is sugározta. Jelenleg a Harvard etikával foglalkozó kurzusán tananyag. Vaishali számos rövid dokumentumfilm producere, „A szexértő válaszol” a második egész estés dokumentumfilmje. Szabadúszó rendezőként és producerként a díjnyertes filmrendező, Richard Wormser által alapított Videoline Productions munkatársa.

Agnès Varda

Agnès Varda francia filmrendező Belgiumban született, de életének legnagyobb részét Franciaországban töltötte. Filmjeinek, fotóinak és művészeti installációinak középpontjában a dokumentarista realizmus, feminista kérdések és szociális témák állnak, stílusa pedig jellegzetesen kísérleti. A filmtörténészek szerint Varda művészete központi szerepet foglal el a francia új hullám mozgalmának fejlődésében.

JR

A „JR” az ismeretlen kilétű francia fotós és művész álneve. Párizs utcáin indult alkotói útjára. Önmagát „photograffeur”-ként definiálja: nagy méretű fekete-fehér fényképeket ragaszt fel köztéri falakra, és a graffitiművészekhez hasonlóan használja az épített környezet adottságait. Állítása szerint az utca „a világ legnagyobb kiállítóterme”.

Andreas Neumann

Andreas Neumann 1967-ben született Németországban. Eleinte a reklámszakmában szerzett tapasztalatokat. Művészi érzékenysége hamar megmutatkozott: saját készítésű kameráival és lencséivel kezdett forgatni, hogy a reklámok világába új látásmódot vigyen. Ansel Adams és az itáliai barokk festő, Caravaggio művei nagy hatással voltak művészetére. Stilizált és időtlen képei a kontraszttal való különleges és állandóan tetten érhető játékot tükröznek. Az „American Valhalla” az első filmje.

João Miguel Real

João Miguel Real az Easylab igazgatója. A lisszaboni műszaki egyetemen diplomázott mérnökként, majd illusztrátori és animátori tanulmányokat folytatott. Számos produkciós céggel és animációs stúdióval működött együtt. Rendezőként a „Macabre” az első munkája.

Jerónimo Rocha

Jerónimo Rocha 1981-ben született. Festészetet tanult a portói egyetemen, majd Madridban tanult filmkészítést, pitchelést és forgatókönyvírást. 2005 óta dolgozik a Take it Easy nevű lisszaboni produkciós cégnél, ahol animációs és élő szereplős filmeket is rendez, illetve a PR-ért is felel. 2014 óta a cég animációs osztályának, az Easylabnek a kreatív igazgatója.

Guto Parente

Guto Parente 1983-ban született a brazíliai Fortalezában. 2008-ban diplomázott a fortalezai audiovizuális főiskolán, majd 2008 és 2016 között az Alumbramento alkotói csoport tagja volt. Ebben az időszakban hét kis költségvetésű rövidfilmet és hat nagyjátékfilmet rendezett. 2016-ban alkotótársával és producerével, Ticiana Augusto Limával együtt megalapította a Tardo Films nevű produkciós céget. Guto Parente filmjeit számos rangos fesztivál (például locarnói és rotterdami filmfesztivál, a Viennale, az AFI, a FidMarseille, illetve a Bafic) programjában vetítették.

José Pedro Lopes

José Pedro Lopes a portugáliai Oportóban született 1982-ben. 2011-ben alapította meg Ana Almeidával közös produkciós cégét, az Anexo 82-t. Számos fantasy műfajú rövidfilmet készített, többek közt az „A Noiva”, „Survivalismo” és az interneten azonnal közzétett „M is for Macho” című alkotásokat. Legutóbbi filmjük, a kilencvenes években játszódó „Videoclub” című felnövéstörténet fontos fesztiválsikereket ért el. José Pedro a filmrendezés mellett újságíróként, valamint a FEST fesztivál programválogatójaként is tevékenykedik. 

Coralie Fargeat

Coralie Fargeat Párizsban született és nevelkedett. A La Fémis francia filmes iskolában végezte egyetemi tanulmányait, itt kiválasztották az Atelier Scenario programban való részvételre. Amerikai filmek gyártásában vett részt segédrendezőként. Első rövidfilmje, a „Le télégramme” 13 díjat nyert különböző fesztiválokon, rövid sci-fi-jét, a „Reality+”-t szintén számos elismeréssel tüntették ki. Az USA-ban a Tribeca filmfesztiválon láthatta a közönség. „A bosszú” az első nagyjátékfilmje.

Nargesz Abjar

Nargesz Abjar filmrendező, dokumentumfilmes 1972-ben született Teheránban. Az egyetemen perzsa irodalmat tanult, sikeres íróként több tucat regény szerzője. 

Ferejdun Dzsejráni

Az iráni filmrendező, forgatókönyvíró és televíziós műsorvezető, Ferejdun Dzsejráni 1951-ben született Kasmarban. Az iráni filmművészetről szóló „Hét” című, nagy hatású televíziós sorozat rendezője, producere és műsorvezetője. 

Mouly Surya

Mouly Surya Jakartában született, a mai napig az indonéz fővárosban él. Szülőhazájában jelenleg az egyik legígéretesebb női rendezőként tartják számon. Médiatudományból és irodalomból diplomázott a melbourne-i Swinburne egyetemen, majd a queenslandi Bond egyetemen tanult televíziós és filmrendezést. Filmrendezői tevékenysége mellett egyetemen is tanít Jakartában. Első nagyjátékfilmje, a „Fiksi” számos elismerést, többek között a 2008-as jakartai JIFFEST-en a legjobb rendező díját nyerte.

Hsziao Ja-Csüan

Hsziao Ja-Csüan 1967-ben született Tajvanon. A nemzeti művészeti intézet szépművészeti szakán diplomázott. Első nagyjátékfilmje, a „Ming daj csuj csu” a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete szekciójának válogatásában mutatkozott be 2001-ben, és számos rangos fesztiválon, például Torinóban és Tajpejben nyert díjat.

Keng Csün

Keng Csün 1976-ban született a kínai Hejlungcsiang tartományban. Független filmesként számos nagyjátékfilmet rendezett, amelyeket rangos nemzetközi fesztiválok válogatásában vetítettek, például Rómában, Tromsøben és Hamburgban. „Az élet könnyűsége” című filmjét a Sundance válogatásában mutatták be 2017-ben, ahol a zsűri különdíját is megnyerte. 

David Lowery

David Lowery amerikai filmrendező a texasi Dallasban él. Számos nagyjátékfilm forgatókönyvírója, rendezője és vágója. A „Vétkező szentek” című alkotását a 2013-as Sundance filmfesztiválon a zsűri nagydíjára jelölték.

Rachel Israel

Rachel Israel a Rhode Island-i iparművészeti egyetemen és a Columbia egyetemen tanult. Jelenleg New Yorkban él, és filmelméletet tanít a Rhode Island-i iparművészeti egyetemen. A nagy sikerű „Violet & Daisy” című film egyik producere volt 2011-ben, és számos rövidfilmet rendezett, amelyek olyan rangos fesztiválokon versenyeztek, mint a Slamdance, a Rooftop, vagy a floridai filmfesztivál.

Chloé Zhao

Chloé Zhao kínai származású forgatókönyvíró, rendező és producer. Pekingben született, jelenleg az USA-ban él. A Mount Holyoke egyetemen politológiai, majd a New York-i egyetemen filmes tanulmányokat folytatott. Első nagyjátékfilmje, a 2015-ös „Songs My Brother Taught Me” a Sundance filmfesztiválon versenyzett az amerikai drámák szekciójában, és a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete szekciójának válogatásában is vetítették. Három Independent Spirit díjra is jelölték 2016-ban. 

Warwick Thornton

Warwick Thornton egyedi hangot képvisel az ausztrál filmművészetben. Első nagyjátékfilmje, a „Samson and Delilah” 2009-ben a legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjat nyerte Cannes-ban. Rövidfilmjeit is A kategóriás filmfesztiválokon vetítették, a „Nana” és a „Greenbush” is a Berlinalén mutatkozott be, előbbi Kristály Medve díjat is nyert. Operatőrként is tevékenykedik, a „Veszett vidék” című filmet fiával, Dylan Riverrel közösen fényképezte. 

Zsanna Iszabajeva

Zsanna Iszabajeva 1968-ban született a kazahsztáni Almatiban. A kazah állami egyetemen diplomázott újságíróként 1991-ben. Első nagyjátékfilmje a „Karoy” volt 2007-ben. 2009-ben rendezett vígjátéka, a „Drága gyermekeim” a zsűri különdíját és a sajtó díját nyerte az oroszországi Kinosok nemzetközi fesztiválon. „Nagima” című filmje (2013) a deauville-i ázsiai fesztivál nagydíját kapta. 

Bojan Vuletić

1977-ben született Belgrádban. Televíziós és filmrendezői szakon szerzett diplomát a belgrádi színművészeti egyetemen. Társforgatókönyvíróként működött együtt Stefan Arsenijević rendezővel az „Elveszett tárgyak” című szkeccsfilm „Fabulous Vera” szegmensének, majd az 58. Berlinale Panorama Special szekciójában bemutatkozó  „Szerelem és egyéb bűnök” című filmnek az elkészítésében. Első nagyjátékfilmjét, a „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem” című alkotást a Karlovy Vary filmfesztivál East of the West programjában vetítették. 

Rainer Sarnet

Életének eddigi 48 éve alatt Rainer Sarnet öt filmet rendezett, három nővel élt együtt, és körülbelül tíz barátot szerzett; szenvedélyesen szerette Fassbindert, és Przybyszewski, Gorkij és Jelinek darabjait rendezte színházban. A filmművészeti egyetemen csodagyerekként tartották nyilván, de csak 15 évvel később váltotta be a hozzá fűzött reményeket „November” című filmjével.

Alekszandr Hant

Alekszandr Hant 1985-ben született Hanti-Manszijszkban. Eleinte operatőrnek tanult az oroszországi VGIK egyetemen, majd a szentpétervári állami egyetem film és televízió szakán kezdett filmeket rendezni. Első nagyjátékfilmje, a „Nem ravasz, nincs agy – csak Oroszország” megnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál East of the West díját.

Gilles Coulier

Gilles Coulier belga rendező, forgatókönyvíró, a De Wereldvrede produkciós cég társalapítója audiovizuális művészetet tanult a brüsszeli Sint-Lukas egyetemen. Videoklipjei és reklámfilmjei mellett eddig három rövidfilmet és egy sorozatot rendezett. „Mont Blanc” című rövidfilmje a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be. A „Cargo” az első nagyjátékfilmje.

Bodo Kox

Bodo Kox lengyel rendező, forgatókönyvíró és előadóművész 1977-ben született. A wrocławi egyetemen tanult újságírást, majd a Wajda filmiskolában folytatta tanulmányait. Jelenleg Łódźban tanul filmrendezést a Leon Schiller egyetemen. A lengyel független film legjelentősebb fiatal rendezői közt tartják számon, rendkívüli kifejezőerejű alkotásait számos díjjal tüntették ki. 

Muajad Alajan / Muayad Alayan

Muajad Alajan San Franciscóban tanult filmkészítést, ahol a független filmes színtér fontos szereplője volt. Ezután visszatért szülőföldjére, Palesztinába, hogy az ottani közösségekről készítsen filmeket az emberek által elmesélt történetek alapján. Azóta is széles körű edukációs tevékenységet folytat különböző ifjúsági szervezetekkel, közösségi központokkal és alapítványokkal való szoros együttműködésben, célja a filmművészet promotálása Palesztinában.

Daan Bakker

Daan Bakker 1979-ben született. A holland film- és televízióakadémián diplomázott a „Jacco’s Film” című filmmel, amely számos nemzetközi fesztiválon, például a Berlinalén is megfordult, és fontos díjakat nyert. 2010-ben készítette el „Bukowski” című rövidfilmjét, amelyet többek között az Aspen Shortfesten és a Palm Springs-i rövidfilmfesztiválon is vetítettek. Daan 2011 és 2014 között forgatókönyvek fejlesztésével foglalkozott.

Constantin Popescu

Constantin Popescu román filmrendező, forgatókönyvíró 1973-ban született Bukarestben. Rövidfilmjei és nagyjátékfilmjei a világ legfontosabb filmfesztiváljainak (Cannes, Velence, Berlin, San Sebastian) versenyprogramjában szerepeltek, és számos fontos díjat nyertek.

Susanna Nicchiarelli

Susanna Nicchiarelli 1975-ben született Rómában. Filozófiából szerzett diplomát, majd a pisai Scuola Normale Superioréban doktorált. Ezután a római Centro Sperimentale di Cinematografiában tanult filmrendezést, itt diplomázott 2004-ben. Pályája elején Nanni Moretti oldalán dolgozott, a velencei filmfesztiválon is bemutatott „I diari della Sacher” című tévésorozat egyik epizódját rendezte. Számos rövidfilm és dokumentumfilm forgatókönyvírója és rendezője. Első nagyjátékfilmje, a „Cosmonauta” a velencei filmfesztiválon Controcampo díjat nyert, második egész estés filmje pedig, a „La scoperta dell'alba” a római filmfesztiválon mutatkozott be. 

Rungano Nyoni

Rungaro Nyoni Zambiában született és Walesben nevelkedett. Színész szakon diplomázott, majd rövidfilmeket kezdett forgatni, többek között a BAFTA Cymru-nyertes „The List” és a BAFTA-ra jelölt „Mwansa the Great” című műveket. A Locarnóban Arany Leopárdot nyert „The Mass of Men” című rövidfilm forgatókönyvét is ő jegyzi. Társrendezőként közreműködött a „Listen” című film alkotásában, amely a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete szekciójában mutatkozott be, és Oscar-kvalifikációt is szerzett. 2013-ben a cannes-i Cinéfondation Résidence programjának résztvevője volt. 

Onur Saylak

Onur Saylak Ankarában született 1977-ben. A Bilkent egyetem előadóművészeti tanszékén tanult színészetet, emellett fizikát és politikatudományt is hallgatott. Az egyetem után színpadon és mozifilmekben is játszott. A „Még” az első nagyjátékfilmje, az alkotás Hakan Günday azonos című regénye alapján készült.

Julia Langhof

Julia Langhof 1981-ben született Berlinben. Évekig New Yorkban élt, és színészetet tanult a Neighborhood Playhouse School of the Theatre-ben. Berlinben több különböző színházban dolgozott rendezőasszisztensként. 2006-ban kezdte meg filmrendezői tanulmányait a berlini film- és televízióakadémián. Rövidfilmjeit számos nemzetközi fesztiválon vetítették, többek között a Hof fesztiválon és Cannes-ban. Első nagyjátékfilmjét, a „Lomo – Egy blogger élete”-t 2015-ben forgatta. Jelenleg a „Bonnie’s Ranch” című filmjén dolgozik.

Milad Alami

Az iráni születésű Milad Alami Svédországban nőtt fel, jelenleg Dániában él. 2011-ben diplomázott a dán nemzeti filmművészeti egyetemen. Rövidfilmjeit számos fesztiválon vetítették, többek között New Yorkban, Clermont-Ferrand-ban, Karlovy Varyban és a cannes-i Rendezők Kéthete szekcióban. Legutóbbi rövidfilmje, a „Mommy” megnyerte a dán akadémia által a legjobb rövidfilmnek ítélt díjat. Az „Egy sármos férfi” az első nagyjátékfilmje.

Jonas Matzow Gulbrandsen

Jonas Matzow Gulbrandsen Norvégiában született 1982-ben. A łodzi filmművészeti egyetemen szerzett diplomát 2011-ben. Jonas filmjei egyszerű, univerzálisan is érthető emberi történeteket mutatnak be. Első rövidfilmje, a „Darek” megnyerte a norvég akadémia Amanda díját, és számosi nemzetközi kitüntetést kapott. Diplomafilmje, az „Everything Will Be OK” hasonló nemzetközi sikert aratott. Első nagyjátékfilmje, az „Árnyak völgye” a torontói filmfesztiválon mutatkozott be 2017 szeptemberében.

Xavier Dolan

A 28 éves Xavier Dolan napjaink egyik legtehetségesebb fiatal filmrendezője, emellett színész, forgatókönyvíró, vágó és jelmeztervező is. Reklámfilmszínészként kezdte pályafutását, majd húszéves korában, 2009-ben betört a nemzetközi filmvilágba a „Megöltem anyámat” című filmjével, amely a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete szekciójában mutatkozott be. Számos rangos díj nyertese, 2014-ben Cannes-ban a zsűri díját kapta az „Anyu”, 2016-ban pedig a zsűri nagydíját az „Ez csak a világ vége” című filmjéért.

Robin Aubert

A forgatókönyvíró, rendező és színész Robin Aubert 2005-ben rendezte meg első nagyjátékfilmjét, a „Saints-Martyrs-des-Damnés” című horrorfilmet, amely azonnal híressé tette. Számtalan fesztivál programjában vetítették, és több fontos díjat is nyert. 2009-ben rendezte a forgatókönyv nélküli kísérleti filmet, az „À quelle heure le train pour nulle part” című alkotást, 2010-ben pedig az „À l’origine d’un cri” című társadalmi drámát, amelyet többek között a torontói, seattle-i és barcelonai filmfesztiválon is vetítettek.

Morgan Simon

Morgan Simon Párizsban született, és a La Fémis filmművészeti akadémián tanult forgatókönyvírást. A fiatalság és a perifériára szorulás központi témái filmjeinek, például az „Amerikai futball” című rövidfilmnek, amely több fontos díjat nyert. „Essaie de mourir jeune” című alkotását  César-díjra jelölték. „A bőr alatt” az első nagyjátékfilmje, ezt a cannes-i Cinéfondation L’Atelier programjában fejlesztette. A művet mintegy ötven fesztiválra válogatták be, több mint tíz díjat nyert, és a San Sebastian-i fesztiválon a zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta.

Dylan Howitt

Dylan Howitt évek óta forgatja lenyűgöző dokumentumfilmjeit a világ legtávolabbi pontjairól. A film iránti szenvedélye már tizenéves korában megmutatkozott, ekkor Super 8-as kamerájával készített kísérleti stop motion animációkat. Egyetemi tanulmányait a sheffieldi művészeti akadémián folytatta: festészetet, fotóművészetet, animációt és videokészítést tanult. A BBC számára forgatott, „Matters of Life and Death” című dokumentumfilmjét BAFTA-díjra jelölték.

Baltasar Kormákur

Baltasar Kormákur 1966-ban született Reykjavíkban. Az izlandi művészeti akadémián diplomázott színészként, és hamarosan az izlandi nemzeti színház vezető művésze lett. 2000-ben írta és rendezte meg első filmjét, a „101 Reykjavík”-ot, amelynek producere és főszereplője is ő volt. A film hatalmas nemzetközi sikert aratott. Kormákur ezután megalapította saját produkciós cégét, a Blueeyes Productionst. Filmjei rendszerint nemzetközi filmfesztiválokon szerepelnek, és számos díjat nyernek. 

Sævar Guðmundsson

Az autodidakta rendező, forgatókönyvíró és vágó Sævar Guðmundsson 1972-ben született Izlandon. 25 évesen kezdett filmeket készíteni, rövidfilmjei mellett reklámfilmeket, tévésorozatokat és televíziós dokumentumfilmeket is forgatott. Már első alkotásaival nagy visszhangot váltott ki szülőhazájában. Számos filmes elismerés (köztük a rangos EDDAN- és EFFIE-díj) nyertese. Első nagyjátékfilmje a 2012-es „Fruit Basket” volt, „A vulkán belseje…” az első egész estés dokumentumfilmje.

Ása Helga Hjörleifsdóttir

Ása Helga Hjörleifsdóttir 1984-ben született Reykjavíkban. Az izlandi egyetemen és a Sorbonne-on hallgatott irodalmat. Eleinte irodalomkritikusként dolgozott az izlandi nemzeti rádiónál, majd New Yorkba költözött, hogy filmkészítést tanuljon. 2012-ben diplomázott a Columbia egyetem filmszakán. Ása több díjnyertes rövidfilm rendezője. Első nagyjátékfilmje, az azonos című izlandi regény alapján készült „A hattyú” a torontói filmfesztiválon mutatkozott be 2017-ben. 

Bogdán Árpád

Bogdán Árpád számos színházi és filmes projektet követően „Boldog új élet” című mozifilmjével debütált, melyet több díjjal, köztük a legjobb elsőfilm díjával jutalmazott a Magyar Filmszemle 2007-ben. A film nemzetközi premierje a Berlinalén volt, ahol a zsűri elismerő oklevéllel méltatta. A „Boldog új élet” beutazta a világot, és mind a kritikusok, mind a közönség körében hatalmas sikert aratott. A rendező a „Genezis” című filmmel tért vissza a Berlinale Panoramába 2018-ban.

Sebastián Lelio

A chilei filmrendező már első filmjével, a „La Sagrada Familia”-val berobbant a nemzetközi filmes életbe. A sokszoros díjnyertes alkotást a San Sebastian-i filmfesztiválon vetítették. A „Navidad” Cannes-ban mutatkozott be, az „El Año Del Tigre” Locarnóban, Lelio negyedik filmje, a „Gloria” pedig a Berlinalén, ahol a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét is megkapta. 2017-ben az „Una Mujer Fantástica” című drámával tért vissza Berlinbe, és a legjobb forgatókönyvért odaítélt Ezüst Medvét vihette haza. A film 2018 márciusában a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is megnyerte.

Wes Anderson

Napjaink egyik legeredetibb rendezője, a hatszoros Oscar-jelölt Wes Anderson a texasi Houstonban született 1969-ben. Alkotásai, amelyek között élő szereplős és animációs filmek egyaránt találhatók, a legrangosabb nemzetközi fesztiválok válogatásában szerepelnek, és számos fontos díjat nyernek. Legutóbbi műve, a “Kutyák szigete” a 2018-as Berlinale nyitófilmje volt, és a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét nyerte. 


KeSzCsSzVa
26272829303101
02030405060708
09101112131415
16171819202122© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2019 Kapcsolat » powered by dotindot°