RENDEZŐK


Michael Almereyda

Michael Almereyda egész estés filmjei a Talpalatnyi tornádó (1989), az Another Girl Another Planet (1992), a Nadja (1994), a Hamlet (2000), a William Eggleston in the Real World (2005) és a Paradise (2009). Legutóbbi rövidfilmje, a Skinningrove a 2013-as Sundance filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját a dokumentum-rövidfilmek kategóriában. Filmjei öt Independent Spirit Awards jelölést – köztük a legjobb első film (Talpalatnyi tornádó) és a legjobb rendező (Nadja) kategóriában – és két Gotham-díj jelölést gyűjtöttek be.

Bi Gan

A fiatal kínai rendező és költő, Bi Gan 1989-ben született a Guizhou tartománybeli Kailiban. 2013-ban a Diamond Sutra című filmje a hongkongi 19. IFVA fesztivál ázsiai új erő kategóriájában dicséretet kapott. A Kaili Blues az első egész estés játékfilmje. Bi Gan jelenleg második egész estés filmjét készíti elő The Last Night on Earth címmel.

Gareth Bryn

Gareth Bryn 1978-ban született. Színészként tévéműsorokban és filmekben szerepelt, de a West Enden is színpadra lépett. 2005-ben készítette első rövidfilmjét, a Waking Sleepet, amelyet forgatókönyvíróként, operatőrként, vágóként és zeneszerzőként is jegyez. A film sikerét követően meghívták rendezőnek egy új televíziós sorozathoz. Az Átjáró az első nagyjátékfilmje. 

Bucsi Réka

Bucsi Réka animációsfilm-készítő 1988-ban született Németországban. 2013-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán diplomázott a Symphony No. 42 című rövidfilmjével. 2013–2014-ben résztvevője volt az Animation Sans Frontiéres európai produkciós workshopnak. Filmjei szerepeltek a Sundance, a Berlinale és a SXSW hivatalos versenyprogramjaiban, illetve 2014-ben diplomamunkájával felkerült az Oscar tízes shortlistjére. Bucsi Rékát a Passion Pictures képviseli Párizsban és a Boddah tagja Magyarországon.

Martin Butler

Martin Butler politológiát és közgazdaságtant hallgatott Oxfordban. 1981-ben áttelepült Ausztráliába, ahol huszonöt éven át díjnyertes dokumentumműsorokat készített az ABC csatorna számára. Bentley Deannel közös csapatot alkotva 2009-ben elkészítették a Contact című filmjüket.

Claire Carré

Claire első egész estés filmje, a Zsarátnok megnyerte a legjobb nagyjátékfilm díját a New Orleans-i filmfesztiválon, ezután a Slamdance zárófilmjéül választották. A fiatal filmrendező számos rangos nemzetközi díj birtokosa. Amikor éppen nem a világ körül utazik egyik rendezői vagy vágói munkája miatt, New York államban ír, játszik számítógépes játékokat vagy íjászkodik.

Choi Dong­-hoon

Choi Dong-hoon dél-koreai filmrendező, a kortárs koreai filmművészet egyik legsikeresebb alakja. Öt nagyjátékfilmjének mindegyike kasszasiker volt. Első filmje a 2004-ben forgatott Beomjweui jaeguseong volt, amellyel meghonosította a bűnügyi thriller műfajának jellegzetesen koreai ágazatát. 

Natalya Chumakova

Natalya Chumakova orosz újságíró és zenész, Yegor Letov özvegye. 1997 és 2008 között a Civil Defense együttes basszusgitárosa volt. Anna Tsyrlina orosz származású bázeli képzőművész és filmrendező. A Nem hiszek az anarchiában az első nagyjátékfilmjük. 

Bentley Dean

Bentley Dean szabadúszó rendezőként és operatőrként tevékenykedett, majd az SBS nemzetközi hírműsorának készítésében vállalt munkát. Martin Butlerral közös projektjei közé tartozik a First Footprints, az Ausztrália őslakosainak 50 000 éves történelmét bemutató sorozat 2013­-ból.

Robert Eggers

Robert Eggers a The Witch című horrorfilmmel debütált rendezőként és forgatókönyvíróként egyaránt. A filmet a Sundance filmfesztiválon mutatták be 2015-ben. 

Adil El Arbi

A marokkói származású Adil El Arbi és Bilall Fallah ígéretes, fiatal rendezőpáros. A brüsszeli Saint Luc Intézet diákjaként találkoztak, s azóta is elválaszthatatlan filmkészítő párost alkotnak. A 2011-es, Broeders című rövidfilmjük díjat nyert a ghenti nemzetközi filmfesztiválon és a leuveni nemzetközi rövidfilmfesztiválon. A flamand Audiovizuális Alap legjobb fikciós rövidfilmnek járó pénzdíját is elnyerték, ebből készítették első egész estés filmjüket Image (2014) címmel. A Fekete a második egész estés filmjük.

Isaac Ezban

Isaac Ezban mexikói író és rendező, a Red Elephant produkciós cég és az egyetlen mexikói autósmozi, az Autocinema Coyote társalapítója. Isaac a science-fiction és a horror műfajában alkot. Filmkészítői pályája előtt novellákat írt. Mintegy tíz díjnyertes rövidfilm alkotója, munkáját többek között Guillermo del Toro is méltatta.

Paz Fábrega

Paz Fábrega Costa Ricán és a Londoni Filmiskolában folytatta fényképészeti, kommunikációs és filmes tanulmányait. Egyetemi vizsgafilmjét, a Temporalt számos nemzetközi filmfesztiválon vetítették. Első nagyjátékfilmjét, az Agua fría de mart a 2010-es rotterdami filmfesztiválon mutatták be, itt díjat is nyert. A film ezután több mint negyven nemzetközi fesztiválon szerepelt. 

Bilall Fallah

A marokkói származású Bilall Fallah és Adil El Arbi ígéretes, fiatal rendezőpáros. A brüsszeli Saint Luc Intézet diákjaként találkoztak, s azóta is elválaszthatatlan filmkészítő párost alkotnak. A 2011-es, Broeders című rövidfilmjük díjat nyert a ghenti nemzetközi filmfesztiválon és a leuveni nemzetközi rövidfilmfesztiválon. A flamand Audiovizuális Alap legjobb fikciós rövidfilmnek járó pénzdíját is elnyerték, ebből készítették első egész estés filmjüket Image (2014) címmel. A Fekete a második egész estés filmjük.

Jeanie Finlay

A brit művész és filmes Jeanie Finlay bensőséges, tréfás és személyes hangvételű dokumentumfilmeket és műalkotásokat készít. Figyelmének középpontjában a lebilincselő portrék állnak, és szenvedélyesen szereti más emberek történeteit elmesélni. Munkáját az újító megközelítés és a közönség értelmes módon történő bevonása jellemzi.

Simon Fitzmaurice

Simon Fitzmaurice díjnyertes író és filmrendező. Az emberek hangja című rövidfilmjét 2008-ban beválogatták a Sundance filmfesztiválra. Röviddel ezután motoneuron betegséggel (amyotrophiás lateralsclerosis) diagnosztizálták. A mára teljesen lebénult Fitzmaurice szemmozgatással, az Eye Gaze íriszfelismerő program segítségével gépelte A nevem Emily forgatókönyvét, és ugyanezzel a módszerrel rendezte a filmet a 2015. augusztustól októberig tartó hathetes forgatás során.

Fliegauf Bence

1974­-ben született Budapesten, jelenleg is itt él. Rengeteg című első játékfilmjével elnyerte a legjobb első filmesnek járó díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Forum szekciójában. Egy évvel később ugyanebben a szekcióban a Berlini Újság olvasóinak különdíját érdemelte ki. A Dealer több mint húsz rangos díjat nyert. Tejút (2007) című filmjét a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Leopárd-díjjal tüntették ki. 2010-ben készítette első angol nyelvű játékfilmjét, a Wombot, Eva Green főszereplésével. Csak a szél (2012) című alkotását a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíjával, az Ezüst Medvével, az Amnesty International emberjogi szervezet német szervezetének díjával, valamint Filmbékedíjjal jutalmazták.

Tom Geens

Tom Geens Belgiumban született. 1993-ban költözött Londonba. Rövidfilmjeivel világszerte fontos fesztiválsikereket ért el. You’re the Stranger Here című rövidfilmjét a Német Filmintézet által rendezett, Fassbinder – JETZT című kiállításon is bemutatták Berlinben. Menteur című egész estés tévéfilmjét 2009-ben forgatta. A Verem az erdőben az első mozifilmje.

Luca Guadagnino

Luca Guadagnino rendező, forgatókönyvíró és producer, a kreatív kifejezésmód iránti csillapíthatatlan étvágyú alkotó. 1971-ben született a szicíliai Palermóban. Etiópiában nevelkedett, így nemzetközi látásmódja korán kialakult. Guadagnino leghíresebb filmje a nemzetközi sikereket halmozó Szerelmes lettem 2009-ből.

Lucile Hadžihalilović

Lucile Hadžihalilović Marokkóban töltötte gyermekkorát, majd Párizsba költözött, ahol először művészettörténetet, majd filmtörténetet tanult a ma la Fémis néven ismert filmművészeti főiskolán. Diplomafilmjének címe La première mort de Nono. Az 1990-es évek elején Gaspar Noéval megalapították a Les Cinemas de la Zone produkciós társaságot. Noéval a Lóhús című rövidfilmen és az Egy mindenki ellen című filmen dolgoztak együtt. Együttműködésük Noé Hirtelen az üresség című filmjének forgatókönyvéhez való hozzájárulásával folytatódott.

Klaus Härö

Klaus Härö az egyik legelismertebb finn rendező, fesztiválkedvenc filmjei a közönség és a kritikusok tetszését is elnyerték Finnországban és Svédországban egyaránt. A helsinki Művészeti és Dizájnegyetemen szerzett rendezői és forgatókönyvírói mesterdiplomát. A 2004-es Guldbagge gálán elnyerte az Oscar-díj svéd megfelelőjének tekinthető Ingmar Bergman-díjat, amelyet első alkalommal ítéltek oda nem svéd rendezőnek.

Aslaug Holm

Aslaug Holm norvég filmkészítő és operatőr, számos díjnyertes rövidfilm és dokumentumfilm alkotója. Saját produkciós cégét, a Fenris Filmet férjével közösen alapította. Nagy sikerű dokumentumfilmjét, a Jégmezők dalnokait (2001) operatőrként és vágóként jegyzi: ez a film volt a valaha legsikeresebb, moziban bemutatott dokumentumfilm Norvégiában. 

Slávek Horák

Slávek Horák 1975-ben született a csehországi Zlínben. A zlíni filmművészeti főiskolán majd a Prágai Előadóművészeti Akadémia Filmművészeti Karán folytatta tanulmányait. Hirtelen jött nemzetközi reklámfilmes sikerei miatt végül nem fejezte be iskoláit. Két rövidfilmet készített a nemzetközi Straight8 projekt keretében, ezeket a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. 2012-ben alapította meg saját produkciós cégét, a TVORBA Filmet. A Házi gondozás az első nagyjátékfilmje.

Josh Kim

A texasi születésű koreai-amerikai filmes, Josh Kim jelenleg Ázsiában tevékenykedik. A washingtoni NPR gyakornokaként kezdett producerkedni, később átigazolt a hongkongi CNN-hez. Nemrégiben hozta létre a Google Glass Diaries névre keresztelt webes mikrodokumentumfilm-sorozatát, s ezzel megjelent a Wall Street Journalben és a Fast Companyben is.

Derek Kimball

Derek a Maine állambeli Portlandben tevékenykedő filmkészítő és -oktató. Közel egy évtizedig tanított rendező és operatőr szakon a New York-i Filmakadémián, a Bostoni Főiskolán és az Emerson Főiskolán. Ezután visszatért szülővárosába, a Maine-beli Portlandbe. Rendezőként és forgatókönyvíróként három sokszorosan díjnyertes rövidfilmet jegyez.

Karyn Kusama

Karyn Kusama 1999-ben írta és rendezte meg első egész estés filmjét, a Bunyós csajt. A film elnyerte a 2000-es Sundance filmfesztivál rendezői díját és a zsűri megosztott nagydíját. A Bunyós csajt a Sony Screen Gems forgalmazta a mozikban. Karyn 2004-ben a Paramount Pictures stúdiónál rendezte az Æon Flux sci-fi love storyt, a főbb szerepekben Charlize Theronnal, Marton Csokasszal és Frances McDormanddal. Harmadik egész estés filmjét, az Ördög bújt beléd című horrorvígjátékot Diablo Cody írta és a Twentieth Century Fox forgalmazta.

Lee Joon-­ik

Lee Joon-ik a 12,3 millió nézőt vonzó A király és a bohóc című filmjével vált a Szöul filmes központjának számító Chungmuro egyik vezető rendezőjévé. A történelmi és a modern időkben játszódó filmek rendezőjeként egyaránt kiemelkedő tehetséget mutat. 2015-ben A trón című klasszikus kosztümös drámával tért vissza.

Philippe Lesage

Philippe Lesage első filmjei a québeci Cinémathèque 2011-es visszatekintésének részét képezték. Különböző projektjei között filmes tanulmányokat folytatott a dán Európai Filmkollégiumban. Számos fesztiválra beválogatott egész estés drámái, a Copenhague a Love Story és a Démonok 2015 és 2016 folyamán kerülnek a mozikba. Következő egész estés filmje, a Genesis munkálatai folyamatban vannak, a forgatást 2016 nyarára tervezik.

Sérgio Machado

Sérgio Machado rendező és forgatókönyvíró 1968-ban született Brazíliában. Cidade Baixa című filmjét beválogatták a 2005-ös cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójába.

Erik Matti

Erik Matti a kilencvenes években kezdte pályafutását film- és reklámfilmrendezőként. Sokoldalú alkotóként jegyzett már filmet mint forgatókönyvíró, producer, színész és rendező is. Nem csak szülőhazájában, de külföldön is elismerik művészetét: filmjeit az USA-ban, Kanadában, Svájcban, Olaszországban, Belgiumban, Mexikóban és sok más országban vetítették.

Radu Muntean

Radu Muntean filmrendező és forgatókönyvíró a román újhullám egyik központi alakja. A bukaresti színház- és filmművészeti egyetemen végzett 1994-ben. Több mint 400 reklámfilmet forgatott, ezekkel számos nemzetközi díjat nyert. Első nagyjátékfilmjét, a Furiát a Román Filmkészítők Szövetsége 2003-ban a legjobb román filmnek választotta. 

Michael Beach Nichols

Michael Beach Nichols díjnyertes dokumentumfilmek alkotója, a Jerome Alapítvány és a Rooftop filmes ösztöndíj nyertese. Széles körben elismert második nagyjátékfilmje, az Üdvözöljük Leithben! a 2015-ös Sundance fesztiválon mutatkozott be, ezután számos fontos fesztiválon vetítették.

Nicole Nielsen Horanyi

Nicole Nielsen Horanyi a dán nemzeti filmművészeti főiskolán szerzett dokumentumfilm-készítői diplomát. Filmjeit számos nemzetközi fesztiválon vetítették. 

Tobias Nölle

Tobias Nölle 1976-ban született Zürichben. Filmművészeti tanulmányait New Yorkban végezte. René című rövidfilmjét számos fesztiválon vetítették, és Locarnóban Arany Leopárddal is jutalmazták. A Torino Film Labban fejlesztett és a Berlinale Co-Production Marketre is beválogatott Aloys az első egész estés alkotása, amelyet rendezőként, forgatókönyvíróként és vágóként is jegyez.

Daina Oniunas-­Pusić

Daina Oniunas-Pusić Horvátországban született. A zágrábi Színművészeti Főiskolán és a Londoni Filmiskolában végezte filmrendezői tanulmányait. 2013-ban elnyerte a 30 év alatti legjobb horvát filmrendezőnek ítélt Jelena Rajković-díjat.

Rúnar Rúnarsson

Rúnar Rúnarsson izlandi forgatókönyvíró és rendező 1977-ben született Reykjavíkban. 2009-ben szerzett diplomát a dán Nemzeti Filmiskolában. Íróként és rendezőként is jegyzett filmjei közé tartozik az egész estés Tűzhányó, illetve a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott Anna és a Smáfuglar című rövidfilm, továbbá az Oscar-díjra jelölt The Last Farm című rövidfilm. Első egész estés filmjét szintén Cannes-ban mutatták be, és számos díjat nyert.

François Simard

A Road Kill Super Stars rövidítéséből adódó RKSS a három filmkészítő – Anouk Whissell, François Simard és Yoann-Karl Whissell – alkotta kollektívát fedi. Az elmúlt tíz évben számos rövidfilmet írtak és rendeztek együtt, ezek közül többet díjaztak különböző nemzetközi fesztiválokon. Első egész estés filmjüket, a Turbo Kidet a T Is for Turbo című rövidfilm karakterei ihlették.

Simon Stone

Simon Stone az egyik vezető színházi rendezőként ismertette el magát Ausztráliában. A Belvoir, a melbourne-i, a sydney-i és a Malthouse színházi társulatoknak írt és rendezett előadásokat, jelenleg nemzetközi színházak foglalkoztatják: az amszterdami Toneelgroep, a müncheni Kammerspiele, a bécsi Burgtheater és a Bázeli Színház. 2013-ban Andrew Uptonnal és Cate Blanchett­tel közösen alkották meg a Reunion című rövidfilmet, amelyet később The Turning címmel egész estés film részeként is megrendezett. A kritikusok által is ünnepelt Ibsen-adaptációja, a Vadkacsa 2011-ben elnyerte a legjobb előadásnak járó Helpmann-díjat, valamint a legjobb nagyszínpadi produkciónak és a legjobb rendezésnek járó sydney-i színházi díjat.

Ines Tanović

Ines Szaravejóban született 1965-ben. Dramaturgia szakon diplomázott a szarajevói Előadóművészeti Akadémián. Forgatókönyveket ír, eddig hat nagyjátékfilmet készített. 2006-ban részt vett a Berlinale Talent Campuson, Decision című filmtervét Berlin Today díjra jelölték 2010-ben. A Some Other Stories című szkeccsfilmben ő készítette a boszniai fejezetet. A filmet több mint 40 filmfesztiválra hívták meg, és 6 nemzetközi díjat is elnyert.

Anna Tsyrlina

Anna Tsyrlina orosz származású bázeli képzőművész és filmrendező. Natalya Chumakova orosz újságíró és zenész, Yegor Letov özvegye. 1997 és 2008 között a Civil Defense együttes basszusgitárosa volt. A Nem hiszek az anarchiában az első nagyjátékfilmjük.

Federico Veiroj

A spanyol–uruguayi Federico Veiroj az uruguayi UCUDAL/VCU egyetemen szerzett diplomát szociális kommunikáció szakon. Közreműködött az uruguayi Cinemateca nemzetközi filmfesztivál programszerkesztésében. A Spanyol Filmtár és Filmarchívumnál technikai és programozási területen dolgozott.

Renārs Vimba

Renārs Vimba 2008-ban iratkozott be a lett Kulturális Akadémiára, ahol filmművészetet tanult, később Boris Frumin mellett a Balti Film- és Médiaiskolában folytatta tanulmányait Tallinnban. 2011-ben MA-fokozatot szerzett a Kulturális Akadémia filmrendező szakán. Vimba litvániai, németországi és oroszországi alkotóműhelyekben képezte tovább magát. Első filmjét, az akadémiai diákprojekt Allēt 2006-­ban forgatta, ezt követték a Lielais Kristaps-jelölést érő Father Puppet (2008) és a Mols (2009) rövidfilmek. Jelenleg második egész estés filmjén dolgozik Sanctus címmel. Ez elődjéhez, a Sárvirághoz hasonlóan szerzői filmnek tekinthető, hiszen a filmrendező egyben a film írója is.

Christopher K. Walker

Christopher K. Walker producerként és vágóként jegyezte a Flex is Kings című filmet, illetve vágóként működött közre a Columbia duPont-díjas Triangle: Remembering the Fire és az Emmy-díjra jelölt HBO-produkció, a Hard Times: Lost on Long Island készítésében. A Jerome Alapítvány és a Rooftop filmes ösztöndíj nyertese. A 2015-ös bostoni független filmfesztiválon ő nyerte el a legjobb dokumentumfilmes vágónak ítélt Karen Schmeer-díjat.

Wang Yichun

Wang Yichun 1977-ben született. Az egyetemen francia szakos volt, csak ezután fordult a filmkészítés felé. Első nagyjátékfilmjéért, az Ami a sötétben rejlik című alkotásért megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat a xiningi FIRST filmfesztiválon. 

Anouk Whissell

A Road Kill Super Stars rövidítéséből adódó RKSS a három filmkészítő – Anouk Whissell, François Simard és Yoann-Karl Whissell – alkotta kollektívát fedi. Az elmúlt tíz évben számos rövidfilmet írtak és rendeztek együtt, ezek közül többet díjaztak különböző nemzetközi fesztiválokon. Első egész estés filmjüket, a Turbo Kidet a T Is for Turbo című rövidfilm karakterei ihlették.

Yoann­-Karl Whissell

A Road Kill Super Stars rövidítéséből adódó RKSS a három filmkészítő – Anouk Whissell, François Simard és Yoann-Karl Whissell – alkotta kollektívát fedi. Az elmúlt tíz évben számos rövidfilmet írtak és rendeztek együtt, ezek közül többet díjaztak különböző nemzetközi fesztiválokon. Első egész estés filmjüket, a Turbo Kidet a T Is for Turbo című rövidfilm karakterei ihlették. 

Sam Wrench

Sam Wrench a reklám- és a dokumentumfilm, valamint a koncertközvetítés műfajában egyaránt otthonosan mozgó rendező. Sam London és Chamonix között nőtt fel. A saját forgatású filmek díszlettervezőjeként és operatőreként induló Sam a Channel 4 késő éjszakai zenei műsorainak (4play, Little Noise, Ibiza Rocks) rendezéséről tért át a tartalommarketingre, a hosszú dokumentumfilmre és a többkamerás forgatásra. Ezen a területen dolgozik most különböző vállalatok, művészek és márkák megbízásából az Egyesült Királyságban és Amerikában.

S. Craig Zahler

S. Craig Zahler 1973-ban született Miamiban. Ő a szerzője a két jelentős westernírói díjra (The Spur és The Peacemaker) jelölt A Congregation of Jackals című westernregénynek. A sötét hangulatú The Brigands of Rattleborge westernforgatókönyve első helyet ért el a Black List legjobb le nem gyártott forgatókönyv kategóriájában. A Bone Tomahawk az első rendezése.


KeSzCsSzVa
28293031010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324© Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapest 2017 Kapcsolat » powered by dotindot°